woensdag 29 april 2015

Op zoek naar kunst tussen de glammer en de glitter aan de Côte d'Azur - deel 2

Hallo lieve bloglezer,
Geen kunst te bespeuren op de Boulevard de la Croisette, eerder alleen maar kunstmatigheid.
Dan maar het binnenland in, op zoek naar authenticiteit.

Dag 2
Op nog geen kwartiertje rijden van ons hotel ligt het schattige dorpje Saint-Paul-de-Vence. Het is verkeersvrij en ligt op een  heuvel omringd door een stadsmuur. Naar 't schijnt zouden o.a. Roger Moore en Tina Turner hier een optrekje hebben. Wij hebben ze in ieder geval niet gezien.
Saint-Paul-de-Vence ontdek je al slenterend door de middeleeuws aandoende straten en steegjes waar vele winkeltjes en kunstgalerijtjes gevestigd zijn. Helaas weer veel commerce, maar gelukkig op een aangename manier. Van boven op de heuvel over de stadsmuren heb je een prachtig uitzicht over de wijdse omgeving.


Kleurrijke kunstgalerijtjes met de deuren wagenwijd open...

Een kleurrijk snoep- en koekjeswinkeltje doet je watertanden.

Brievenbuskunst ... een nieuwe trend in Saint-Paul-de-Vence?

Net buiten het dorp ligt de Fondation Maeght, een privémuseum (met beeldentuin)  met een collectie twintigste-eeuwse schilderijen, grafische werken, tekeningen en sculpturen die behoort tot de belangrijkste van Europa. Je vindt er werken van o.a. Marc Chagall, Joan Miró, Georges Braque en Alberto Giacometti.
Tijdens ons bezoek was er een speciale tentoonstelling van de werken van Jörg Immendorf.
Als je ook nog een beetje van de natuur wil genieten, laat je best je auto beneden op de gratis parking staan en wandel je rustig naar boven. Zo kan je na je bezoek aan het museum de min of meer avontuurlijke afdaling door het bos doen tot je weer terug bij je auto bent. Mensen die moeilijk te been zijn, kunnen met de auto helemaal tot bij het museum rijden. Ook daar zijn er gratis parkeerplaatsen voorzien.

Alhoewel moderne kunst niet helemaal mijn ding is en ik vooral fan ben van het 19de-eeuwse impressionisme, was ik toch zeer aangenaam verrast. Het is er heerlijk toeven in de beeldentuin en het museum zelf herbergt prachtige en inspirerende werken.

Voor alle duidelijkheid : het kunstbeeld staat LINKS ...
Dit was een zeer geslaagde dag : een perfect evenwicht tussen het gewone en het buitengewone, tussen het kunstmatige en het kunstige. 
Als afsluiter van die mooie dag konden we samen met onze zoon genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd in een leuk restaurantje in Cannes : de Salsamenteria di Parma. Een restaurantje met een lekkere, eenvoudige en eerlijke keuken. En als je geluk hebt, speelt de ober een stukje piano voor zijn gasten.


Groetjes,
Els


Geen opmerkingen:

Een reactie posten