dinsdag 12 mei 2015

Op zoek naar kunst tussen de glammer en de glitter aan de Côte d'Azur - deel 3

Hallo lieve bloglezers,

Het huis waar Pierre-Auguste Renoir de laatste 12 jaren van zijn leven doorbracht, is gelegen aan de Chemin des Collettes in Cagnes-sur-Mer, meer bepaald in een prachtige boomgaard met eeuwenoude olijfbomen.
Hij vestigde er zich met zijn familie in 1908 en schilderde er tot aan zijn dood in 1919, ondanks de verlammingen aan zijn armen en handen omwille van reumatoide artritis. Om toch nog te kunnen schilderen liet hij de penselen aan zijn handen vastbinden.  In het huis bevinden zich een 11-tal originele werken van Renoir, originele foto's en een heleboel attributen en meubels die een bezoek aan het huis in Haute-Cagnes absoluut te moeite waard maken.


Zijn rolstoel, schildersezel en palet.

Het uitzicht over Haute-Cagnes vanop het balkon.

Het atelier in de olijfbomentuin.
Sinaasappelen in overvloed.
Als je door de tuin wandelt of van het uitzicht geniet vanop het balkon, begrijp je waarom Renoir hier de laatste jaren van zijn leven wilde slijten.
Wie meer wil weten over de laatste levensjaren van Renoir raad ik de film uit 2012 aan die regisseur Gilles Bourdot over de schilder maakte. Meer info vind je op :  http://www.imdb.com/title/tt2150332/?ref_=nv_sr_1 . De film werd helaas niet opgenomen op het domein in Cagnes-sur-Mer maar op een andere locatie.

Groetjes,
Els


Geen opmerkingen:

Een reactie posten