woensdag 25 juli 2012

In de voetsporen van de Impressionisten (deel 1)


Hallo iedereen,
We zijn ondertussen al weer enkele dagen terug van vakantie en behalve 3 grote manden strijk die nog te wachten staan (hè bah) lijkt het alsof we nooit zijn weggeweest.  Toch houden we er zeer mooie herinneringen aan over en zou ik enkele mooie bezienswaardigheden hier met jullie willen delen.
We hebben in Noord-Frankrijk een rondrit van een 9-tal dagen gemaakt  “in de voetsporern  van de impressionisten”.  Onze eerste plek waar we neerstreken, was Senlis, een klein stadje ten noorden van Parijs. Nog niet voor de impressionistische schilderkunst, maar voor de werken van Séraphine Louis (ook Séraphine de Senlis genaamd), een eenvoudige werkvrouw die met zelfgemaakte verf prachtige schilderijen maakte. Als je echt in haar geïnteresseerd bent, moet je zeker de film “Séraphine”  uit 2008 eens bekijken. Hier een link naar IMDB met info over de film : http://www.imdb.com/title/tt1048171/.  
Het pas gerenoveerde Musée d’art et d’archéologie de Senlis waar enkele van haar werken tentoongesteld hangen, is zeker en vast de moeite van een bezoekje waard, ook wat betreft de mooie archeologische vondsten .
Vandaar  ging het verder naar Auvers-sur-Oise waar we een hele namiddag voor hebben uitgetrokken. Auvers-sur-Oise was in de 19 de eeuw  en ook nog begin 20ste eeuw de plek bij uitstek voor  impressionistische schilders om er zich al dan niet tijdelijk te vestigen. O.a. Pissaro, Daubigny, Cézanne, Boggio en  Berthe Morisot schilderden er, en niet te vergeten de meest bekende schilder waardoor Auvers-sur-Oise zijn bekendheid heeft verworven :  Vincent Van Gogh.  Als je door de kleine straatjes van Auvers wandelt, heb je voortdurend het gevoel hem op één of andere straathoek tegen te komen met zijn schildersezel, zijn palet en zijn penselen en verf onder zijn arm, op zoek naar een mooie plek om op doek te vereeuwigen.
We hebben in Auvers het Château d’Auvers bezocht, waar we het “parcours spectacle, un voyage au temps des impressionistes” hebben gedaan, een visueel spektakel in een 19de eeuws decor met projectie van tientallen impressionistische schilderijen. Heel leuk om te doen! En in het museumwinkeltje kan je nog de echte absint kopen met het speciale lepeltje voor het klontje suiker, net zoals men destijds absint dronk.


In Auvers zelf hebben we daarna de Auberge Ravoux bezocht. Dit is de herberg waar Vincent destijds een kamer huurde voor 3,5 FF (de goedkoopste kamer die hij kon vinden) en je  kan die kamer onder begeleiding van een gids (en mits betaling) bezoeken.  Terwijl ik de trappen naar de kamer beklom, beklom mij ook een gevoel van eenzaamheid. In de trappenhal en de gang naar de kamer, hing een vochtige geur  en de kamer zelf is met uitzondering van 1 stoel, volledig leeg. Destijds stond er nog een bed bij  en ik kan mij zo voorstellen hoe Vincent zich daar gevoeld moet hebben.  Toch heeft hij in Auvers tijdens de zeer korte periode dat hij er verbleef (van mei 1890 tot 27 juli 1890, de dag dat hij zichzelf met een revolver in de borst schoot) niet minder dan 70 schilderijen gemaakt.  We bezochten daarna het kerkhof van Auvers waar hij naast zijn broer Theo begraven ligt.

Auvers-sur-Oise is zeker de moeite waard voor wie wil rondwandelen in een stadje dat nog steeds de sfeer van de 19de eeuw uitademt. Ook het huis van “Le docteur Gachet”, de dokter die  Van Gogh destijds behandelde en die zelf ook een groot kunstliefhebber was, is de moeite waard. Zo ook de “Eglise de Notre Dame” die door Van Gogh zo mooi op doek werd vereeuwigd.
Tot zo ver deel 1. De rest volgt later want nu ga ik strijken, echt waar...

Groetjes en voor degenen die nog vakantie hebben: geniet ervan!   
Degenen die al terug aan het werk zijn, wens ik veel werklust toe!
Els

Geen opmerkingen:

Een reactie posten